Fjällvandring

Att vandra högt ovan trädgränsen med oändliga vidder i alla väderstreck och en mäktig tystnad är kvalitetstid. I Tänndalens närområde finns många vackra vandringsleder att välja mellan.

Visst kan du söka dig fram helt på egen hand, men med Guldturerna hittar du de allra vackraste platserna i våra fjäll! Tanken är att man skall kunna bo bra och äta gott, och ha många fantastiska dagsturer att välja bland. Enkelt och hög kvalitet är det som gäller för Guldturerna i Funäsfjällen!

 

Vandring med guide

Följ med en av våra guider på en tur i relativt lättillgänglig terräng bland vackra fjäll.

 

När: Onsdagar kl. 09.00-12.00.

 

Pris: 595 kr/person inkl fika och guide.

 

Självklart finns det möjlighet att göra kortare eller längre turer, tveka inte att kontakta oss med önskemål.

 

Tel: 0684-155 10. E-post: shopen@tanndalen.com

Naturpasset

Naturpasset består av ett paket med en karta över orienteringskontroller som vanligtvis finns i naturen under hela sommarhalvåret. Kontrollerna kan besökas när som helst och du kan välja att gå, springa och ibland cykla till kontrollerna.

 

I Tänndalen har Funäsfjällens SK placerat kontrollerna med olika svårighetsgrad, för att det ska finnas en utmaning för alla. Naturpasset finns att köpa på Ski Lodge Tänndalen.

Guldturer

Svansjökläppen

Startplats
Svansjöns avgiftsbelagda fjällparkering, uppfart till vänster på väg mot Norge på väg 84 efter Tänndalens alpina skidanläggning. Betalning vid rött uthus till höger om väg 84. Koppeltvång råder för hundar inom renbetesfjällen.

 

Beskrivning
Denna led är inte tydligt markerad. En högalpin tur som passar familjer eller andra som inte vill gå så långt, men ändå vill uppleva något extra. Lite brant i början, men planar ut så småningom.

 

En toppbestigning av Svansjökläppen är en fin upplevelse. Stigen går från ovansidan av parkeringen och letar sig upp i branten på den sydöstra åsen. Utsikten från toppen är helt underbar; många sjöar, åar och vattenfall att beskåda. En riktigt vacker pärla i Funäsfjällen. Ta samma stig tillbaka.

Blomsterstigen

Lättvandrad tur ca 2.5 km.

 

En lättgången rundtur där du ges möjlighet att förkovra dig i Härjedalens unika fauna och flora. Stigen är väl spångad men något blött parti kan förekomma efter regn.

 

Kort vandring för att vara en Guldtur, men den utmärkta informationen längs stigen, den fina spångningen och den mysiga miljön gör ändå att den motiverar namnet.
En välskyltad blomsterstig med flera sällsynta blommor, bl.a. många orkidéer och med många bilder och informationsskyltar över främst de blommor du kan se liksom fåglar och djur.

 

Vid den lilla bäcken, som ligger halvvägs, kan du rasta. En mycket rofull plats där man kan sitta och lyssna på vattnets porlande och sång från lövsångare, bergfink och många andra fågelstämmor i fjällbjörkskogen.

Anderssjöåfallet - Hamrafjället

Anderssjöåfallet och Hamrafjället. 9 – 12 km. 350 meter höjdskillnad. 3 – 5 timmar.

 

Startplats: RV 84 från Funäsdalen mot Norge. Passera Hamrafjället och sväng in till höger till naturrastplatsen vid Anderssjöåfallet. 

Brant utför från toppen av Hamrafjället. En vacker tur som är lättgången och spångad på de flesta blöta partier. Kan vandras med lätta vandringsskor.

Gå ned till vattnet och följ trapporna längs Anderssjöåfallet, efter 120 steg är du uppe vid forsnacken där vattnet kastar sig ner i skummande virvlar utför fallet. Trapporna fortsätter uppför den flackare forsen, och efter ytterligare 180 steg är du uppe på någorlunda slät mark. Stigen som är orange och Guldtursmarkerad leder upp till en platå på 875 meter över havet med en skidbro över Anderssjöån till vänster. Leden går dock åt höger för att man ska komma till Hamrafjället. Den går över myrmark som är spångad bitvis och når fram till en grusväg som man följer till vänster. Efter ett tag delar sig leden, åt vänster går den till Svalåtjärn och åt höger den upp mot Hamrafjället som du följer fram till nästa delning där du tar höger och mot toppen av Hamrafjället som reser sig 1138 meter över havet. Du har en fantastisk utsikt över Hamrafjällets Naturreservat, den Härjedalska fjällvärlden och även långt in i Norge. I dalen ringlar Tännån, i sydost det vackra Rödfjället och bortom Vättafjället den ofta snöklädda Storvigeln. Där betar ofta myskoxarna under sommaren.

Upptäck mer

Hamra Sportshop

Här hittar du kläder för alla väder, uthyrning och prylarna för fjällivet.

Liftpass sommar

Under sommaren tar du dig enkelt upp på kalfjället med hjälp av vår sittlift.