Fjällvandring

Att vandra högt ovan trädgränsen med oändliga vidder i alla väderstreck och en mäktig tystnad är kvalitetstid. I Tänndalens närområde finns många vackra vandringsleder att välja mellan.

Boka guidad tur ›

Visst kan du söka dig fram helt på egen hand, men med Guldturerna hittar du de allra vackraste platserna i våra fjäll! Tanken är att man skall kunna bo bra och äta gott, och ha många fantastiska dagsturer att välja bland. Enkelt och hög kvalitet är det som gäller för Guldturerna i Funäsfjällen!

 

Vandring med guide

Följ med en av våra guider på en tur i relativt lättillgänglig terräng bland vackra fjäll.

 

När: Onsdagar kl. 09.00-12.00.

 

Pris: 695 kr/person inkl fika och guide.

 

Självklart finns det möjlighet att göra kortare eller längre turer, tveka inte att kontakta oss med önskemål.

 

Tel: 0684-155 10. E-post: shopen@tanndalen.com

Naturpasset

Naturpasset består av ett paket med en karta över orienteringskontroller som vanligtvis finns i naturen under hela sommarhalvåret. Kontrollerna kan besökas när som helst och du kan välja att gå, springa och ibland cykla till kontrollerna.

 

I Tänndalen har Funäsfjällens SK placerat kontrollerna med olika svårighetsgrad, för att det ska finnas en utmaning för alla. Naturpasset finns att köpa på Ski Lodge Tänndalen.

Guldturer

Andersjöåfallet

Ett mäktigt vattenfall som du kommer riktigt nära via en trätrappa vid vandringens början. Vidare längs åsryggen på Blomsterfjället Hamra med mycket vacker utsikt.

 

Längd: 6 km
Svårighetsgrad: Röd
Startplats: Parkering vid Naturrastplatsen till Anderssjöåfallet, på höger sida 1,2 km väster om Tänndalens skidanläggning.

 

På mindre än tre timmar får du uppleva Anderssjöåfallets dånande närhet, öppna myrmarker och utsikt över en hel fjällvärld. Det är en omväxlande tur upp på blomsterfjället Hamras åsrygg. Vid start finns bord, bänkar och eldstad, perfekt för fika efter vandringen.

 

Den brantaste delen av stigningen är omsorgsfullt tillrättalagt i en 303 steg hög serie av trätrappor. Byggd för att följa Anderssjöåfallets etapper så pass nära att du formligen passerar genom den fina forssprejen. Turen är enkel att gå för alla som klarar stigningen på 300 meter. Du vandrar, längs en stig upp på Hamrafjällets åsrygg och över en spångad myr. Vid nedstigningen övergår kalfjäll i frodig fjällbjörkskog.

 

Från toppen av turen kan du pusta ut och blicka ut över Rödfjället, Skenörsfjället, Vättafjället, Vigelskaftet och många fler. Utöver toppen finns många fina platser att stanna och pusta ut på kanske för ett uppfriskande bad i en av forsens flackare delar.

 

Missa inte:

Mellan två trätrappor finns en liten ö i Anderssjöån där man kan ta sig ett dopp. 

Blomsterstigen

En lätt och rofylld tur som är välskyltad och guidar till rara blommor och orkidéer. Här kan även många fåglar som lövsångare och bergfink höras ackompanjerade av Hagrunbäckens eviga porlande.

 

Längd: 2,5 km
Svårighetsgrad: Grön
Startplats: Parkering vid Tänndalens Skiduthyrning

 

En härlig rundtur genom fjällbjörkskog och över öppna myrmarker. Du rör dig på cirka 800 meters höjd och får sköna vyer över Tännån, Tänndalssjön och Rödfjället. Här formligen andas du in klorofyllet på blomsterfjället Hamrafjällets fot och får ett möte med Härjedalens unika flora. Här växer ett 50-tal blommor som visas av Tänndalens byalags pedagogiska skyltar med foton och text.

 

I juni kan du få se gullspiran här, en art som bara trivs i den södra fjällkedjan, medan juli är den rikaste tiden vilket dock beror på temperatur och nederbörd. Många växter blommar långt in i augusti men de mest ovanlig orkidéerna blommar under en kortare period. Några av de arter du kan se här är fjällviol, svarthö, orkidéer som fjällnycklar, blodnycklar, brudsporre och jungfru maria nycklar. Även spiror som gullspira, nordspira, lappspira och kung karls spira blommar då.

 

Du går omväxlande på grusväg, torr stig, blöta marker med spänger och i vått väder kan stigen vara blöt.

Hamrafjället

Hamrafjällets 1 137 meter över havet. Här blickar du ut över naturreservatet och den omgivande fjällvärlden som sträcker sig långt in i Norge.

 

Längd: 6 km
Svårighetsgrad: Röd
Startplats: Hamrafjällets naturreservats parkering vid RV 84.

 

Bestig blomsterfjället vars kalkrika marker och kalfjällsmiljö utgör en perfekt växtplats för flera hundra arter. På sydsluttningen finns även tusenåriga gravhögar och fångstgropssystem. Vid sekelskiftet fanns många levande sätrar. På myrmarkerna växer mängder av orkidéer i högsommartider.

 

Skyltar med Hamraleden visar den branta vägen upp till kalfjället, och vidare längs en flackare lutning med vida vyer resten av vägen till toppen. Här blickar du ut över fjällvärlden med toppar i alla riktningar: Skarsfjället, Helags, Sylarna, Rödfjället, Vättafjället och Storvigeln.

 

Fortsätt stigen västerut till Kjölvejen där stigen tar dig ner till Sydbrantstigen, ta vänster för att vandra tillbaka i vacker fjällbjörkskog längs Hamrafjällets fot. Under augusti möter du manshöga örter som torta, nordisk stormhatt och gigantisk fjällkvanne längs sluttningarna.

Vandringskarta Funäsfjällen

Vandringskarta Funäsfjällen

Förstora karta

Upptäck mer

Hamra Sportshop

Här hittar du kläder för alla väder, uthyrning och prylarna för fjällivet.

Liftpass sommar

Under sommaren tar du dig enkelt upp på kalfjället med hjälp av vår sittlift.